19 Şubat 2016 Cuma

Düğün Fotoğrafçısı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

http://www.atolye365.com/
https://www.instagram.com/atolye365/

Gelin damat adaylarının evlilik tarihleri yaklaştığı zamanlarda hazırlık aşamalarının arasında düğün fotoğrafçısı arayışının ayrı bir öneme kazandığını ve karmaşık bir hal aldığını söyleyebiliriz. En mutlu anlarınızdan biri olan düğün gününüzde fotoğraf çekimlerinizin daha keyifli geçmesi ve yanlış bilgilerin önüne geçebilmek adına sizlere ufak ufak maddeler halinde paylaşımlarda bulunacağız.

Ve en son da söyleyeceğimizi en baştan söyleyelim " Her şeyin ötesinde sevdiğiniz, fotoğraflarını beğendiğiniz, pozitif enerji aldığınız fotoğrafçı her zaman en iyisidir."  :)


Şimdi gelelim sık karşılaşılan sorular, sorunlar ve düşüncelere;

-Listenin üst kısmında yer verdiğimiz ilk maddemiz; Kardeşimin, kuzenimin, arkadaşımın dijital fotoğraf makinası var fotoğraflarımızı çekebilir. :) 
 

Evet bu arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, kuzenler yada DSLR makinesi olan herhangi bir tanıdığınız düğün fotoğrafınızı çekebilir fakat öncelikle sizin yakınınız olduğundan düğün günü heyecanını sizler ile paylaşacağı ve aynı telaş ile koşturmanıza dahil olacağından aynı zamanda bu işi bir kerelik yaptığından çekim sırasında atlayacağı, çekmeyi unutacağı ya da dikkatinden kaçacağı kareler mutlaka olacaktır.




-Fotoğrafçının takipçi sayısı yüksek ise  fotoğrafları da güzeldir

Düğün fotoğrafçılığının popülerliğinin arttığı günümüzde her alanda olduğu gibi sosyal medya bu alanda da çok önemli bir yere sahip. Takipçi sayısı bir çok kişi için bir kriter olsa da  takipçi sayısını çeşitli yollar ile 50bin -100bin gibi rakamlara kadar arttırılabildiğini, para ile satın alınabildiğini düşünürsek bu kriterin çok da gerçekçi olmayacağıdır.

Takipçi sayısından ziyade düğün fotoğrafçısının portfolyosunda ki fotoğrafları, tarzının sizi ve istediğinizi yansıtıyor olup olmaması önemlidir.

Tabi burada da ayrı bir durum ortaya çıkıyor. Fotoğrafçının portfolyosunda yer alan fotoğraflar o kişiye mi aittir?


-Fiyat kriterleri ve seçimi; Pahalı fotoğrafçı en güzel fotoğrafı çeker :)

Öncelikle fotoğrafı bir sanat olarak düşündüğümüz de bu işi yapanların çalışmalarını ve sanat etkiliklerini satış kısmında talep ettikleri ücretler her zaman farklı olacaktır.


Lakin hiçbir zaman pahalı fotoğrafçı en iyi olmadığı gibi daha düşük ücretlere çekim yapan fotoğrafçı da en kötüsü değildir. Peki düğün fotoğrafı çekimi yapan kişiler  ve firmalar arasında ki uçurum farklar neden oluşuyor?



*Konu sanat olunca bunun standart fiyat uygulaması olmuyor

*Yasal olan fotoğrafçıların ödemek zorunda olduğu Mali giderler,Kira,Personel vb.giderlerinin yüksek olması yada bu giderler ile karşılaşmamak için home ofis olarak çalışıyor olmaları

*Ekipmanların yıllık yenileme bedellerinin yaklaşık olarak 15.000 TL–20.000 TL olması ve fotoğrafçının yedek makina ile çalışıyor olup olmaması

*Şehir dışı çekimlerinde bir sonraki güne çekim alınamaması
*Aynı güne birden fazla fotoğraf çekimi almak/almamak 

*Fotoğrafçının tek başına çalışması yada birden fazla kişi/ekip ile çalışması

*Fotoğrafçının bu işi part time yapıyor olması yada yasal olmaması (Fotoğrafçılar odası bu konuda oldukça özverili olup, Korsan fotoğraf çekimlerine sıkı denetim yapmaktadırlar.)

Bir çok gelin&damat çekimler sırasında maalesef bu durumdan mağdur olabiliyorlar.
 
  -Aynı güne birden fazla çekim alan fotoğrafçılar

Aynı güne fazladan çekim alan ekibi olan fotoğrafçıların çok fazla sıkıntısı olmasa da bu işi tek başına yapan fotoğrafçılar için aynı güne fazla sayıda çekim almak risk olabiliyor ki çekim sırasında fotoğrafçılarını bekleyen gelin&damatlara şahit olmuşuzdur.

-Düğün fotoğrafçısı seçimini en son günlere bırakmak


Her ne kadar  düğün fotoğrafı çeken kişiler artsa da düğün ve nişan sezonun yoğun olduğu dönemlerde bir çok fotoğrafçı yoğun geçecek dönemlerini aylar öncesinden doldurabilmektedir.

Sizde fotoğraflarını beğendiğiniz, fiyatını da kesenize uygun bulduğunuz ve işte fotoğrafçım dediğiniz kişi yada firmalara fotoğraf çektirmek istiyorsanız yerinizi aylar öncesinden ayırtmanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder